top of page
  • Forfatters billedeMartin Dagnæs

Fællesskaber skal faciliteres, før de kan gro

Opdateret: 7. dec. 2021

Teamet bag Symbiosehusene er hjemvendt efter en lærerig og inspirerende tur til Berlin. En mørk november morgen på Københavns Hovedbanegård lød startskuddet til tre dage i selskab med repræsentanter fra de seks andre vinderprojekter fra Statens Kunstfond og Realdanias Boliglaboratorium. Hovedformålet med turen til den tyske hovedstad var at deltage i seminaret Building Communities. A Danish German Lab for Housing.

Konferencen bestod af tre paneldebatter, der skulle undersøge og diskutere fremtidens boliger og byer med udgangspunkt i konkrete boligprojekter- og eksperimenter. Overskrifterne til paneldebatterne: Who do we share with, What do we share og How do we share?


Foto credit: Businessphotoberlin.de

Sara Bjelke, URBAN POWER, præsenterede visionen bag Wihlborgs projekt, Symbiosehusene, og deltog i den anden paneldebat, hvor det blandt andet blev diskuteret, hvordan man forholder sig til byens uudnyttede potentialer og arealer. Hvordan skaber man en blandet by, der kan huse grønne områder, bolig og erhverv. At skabe en ny kultur kræver nye boligstrategier- og typer, der bryder med de traditionelle forestillinger om gode bo- og arbejdsmiljøer. Ved at føje flere funktioner til et byggeri løser det en af fremtidens byers helt centrale problematikker: mangel på boliger og byggegrunde i større byer.


Foto credit: Businessphotoberlin.de

START SHARING! var et af Sara Bjelkes hovedargumenter, og de andre panelister nikkede enstemmigt. Flere fællesarealer er ligeledes grundtanken bag Wihlborgs projekt, der beror på visionen om, at når vi deler, så har fællesskaberne bedre mulighed for at gro. Hvordan man får dem til at blomstre, var seminarets helt store fokus. Flere oplægsholdere pointerede vigtigheden af grønne områder, at de har en positiv social indvirkning på, at meningsfulde fællesskaber dannes, og at fællesfaciliteterne har en funktion, som man kan mødes om, det være sig at vande blomster, høste eller dyrke. At skabe fællesskaber er en proces, der skal faciliteres, før det videreudvikler sig og bliver selvkørende. Den proces kræver tålmodighed og kan være svær for de fleste bygherrer at følge til dørs. Det vil kræve nytænkning af brugen af økonomiske ressourcer, så man sikrer, at fællesskabet kan drives frem - også efter at byggeriet står færdigt, og de første beboere er flyttet ind.


Foto credit: Businessphotoberlin.de

Senere fik seminaret royalt besøg af HKH Kronprins Frederik, der i forbindelse med det danske statsbesøg i Tyskland lagde vejen forbi ADEDES arkitekturforum, hvor seminaret blev holdt.


Har du lyst til at se paneldebatterne, så blev seminaret live streamet og er tilgængeligt her.77 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page